Duurzaam beheer van de natuur
Wij zijn onder de indruk van hoe alles in de natuur met elkaar samenhangt en waar allemaal aan gedacht is. Wij zien het als een voorrecht dat wij een prachtig voedselbos in Drenthe mogen beheren en delen met anderen. Duurzaam beheer van de natuur vinden we erg belangrijk.
Elke dag leren we bij door bezig te zijn in de praktijk. We leren van cursussen en internet, maar zeker ook door onze bezoekers.
Samenwerken met de natuur
In voedselbos Drenthe werken we zoveel mogelijk samen met de natuur. Veel gaat vanzelf,maar waar mogelijk helpen we een handje. We stimuleren de kringlopen in de natuur. Hierdoor is er minder arbeid nodig en het wordt het gebruik van machines en energiebronnen geminimaliseerd. Dit zorgt voor meer diversiteit en minder belasting van het milieu.
Wat doen wij en wat kan jij misschien doen?
Het is mogelijk om een voedselbos in je eigen tuin te maken. Maar het is ook leuk om elementen uit een voedselbos toe te passen. Wij hebben dit zelf ervaren toen wij woonden in een mooie woonwijk in Amersfoort met bescheiden tuin.
Hieronder kan je lezen wat wij doen. Wellicht brengt het ej op ideeën. Tips voor ons zijn ook zeer welkom.
Je bent van harte welkom om een keer bij ons te komen kijken. Voor een kort bezoek of een langer verblijf op de camping.
Opname regenwater
Bij duurzaam beheer van de natuur is het gebruiken van regen- en grondwater erg belangrijk. Het terrein bestaat uit grasveld en bosgrond De eerste laag is aarde, maar daaronder zit de bekende Drentse zandgrond. Al het regenwater wordt daarom snel opgenomen en verdwijnt in de grond waar het ook gevallen is. Er ontstaan in het bos geen plassen of waterstromen bij de hevige regenval waar we in Nederland steeds vaker mee maken hebben. Hierdoor ontstaat er een grote buffer in de grond t.b.v. de droge perioden die we steeds vaker zien. Bij droogte vraagt alleen nieuwe beplanting extra aandacht. Gras dat geel wordt bij langere droogte, wordt uiteindelijk weer groen bij de eerste regen. Waar water gegeven moet worden, kunnen we gebruiken maken van het grondwater uit onze bron en water dat we opvangen in reservoirs.
Duurzaam bemesten van het gras
Grasvelden bevatten veel bodemleven en ook tussen de sprieten leven veel dieren. Een goede bemesting stimuleert het bodemleven en het groeien van het gras. Wij gebruiken hiervoor geen kunstmest. Kunstmest stimuleert het bodemleven niet goed en de productie hiervan belast het milieu. Omdat het bos gesloten is van begin oktober tot eind april kunnen wij onze 4 schapen inzetten. Zij eten van het gras en als tegenprestatie bemesten zij het gras . Een ideale manier van duurzaam bemesten. Met de hulp van een weidesleep, vogels, vliegen, zon en regen is de poep opgenomen in de grond voordat de eerste bezoekers zich melden.
Het gras wordt gemaaid met een elektrische zitmaaier. Deze zorgt er voor dat het gemaaide, voedselrijke gras wordt gemulcht en teruggegeven wordt aan de grasmat. Zonder het gebruik van fossiele brandstof. Ook ons andere tuingereedschap werkt op accu’s die we kunnen laden met onze zonnepanelen. Een extra voordeel is dat het geluid van deze apparatuur vele malen minder hard is dan gemotoriseerd gereedschap. Prettig voor mens en dier.
Bladeren worden compost
De vele bomen en struiken op de camping laten in de herfst hun bladeren vallen. Deze bladeren vallen tussen de bomen en struiken waar het composteert. De natuur zorgt zo voor zijn eigen voedingstoffen. De bladeren op het gras moeten wel verwijderd worden, want anders verstikt het gras. Deze bladeren leggen we op andere delen van het terrein waar wat minder bladeren vallen. Zo ontstaat ook daar een goed bodemleven. Een deel van de bladeren leggen we op een hoop. Na een aantal jaar zijn deze bladeren afgebroken door de natuur en hebben we heel vruchtbare aarde. Deze gebruiken we om verzakkingen op de camping op te vullen of de grond vruchtbaarder te maken waar nodig. Een relatief eenvoudig element in het duurzaam beheer van de natuur.
Snoeiafval
Om alle onderdelen van het voedselbos tot zijn recht te laten komen, wordt er ook gesnoeid. Al het snoeiafval blijft in het bos en wordt gebruikt als natuurlijk afscheiding. Tegelijkertijd ontstaan er leef plekken voor allerlei dieren en broeiplaatsen voor schimmels.
Een deel van het snoeiafval is ook voedsel voor de dieren op het terrein. De gezonde schors van fruittakken, wilgen en hazelaars is uitstekend voedsel voor onze geiten, kippen, konijnen en varkens. Het geeft ze bovendien een leuk vermaak.
De grotere boomstammen blijven ook in het bos. Deze leggen we neer als decoratie, maar hebben ook een belangrijke functie in het bos. In deze stammen ontstaat namelijk ontelbaar veel leven. Pissebedden, torretjes, aaltjes, schimmels en nog veel meer dieren leven in deze stammen en zorgen voor het rottingsproces van de boomstam. Deze diertjes zijn op hun beurt weer voedsel voor de vogels, egels, spinnen en kikkers op het terrein.
Ongewenst begroeiing
Ook in voedselbos Drenthe kennen we ongewenst begroeiing. Wij zien dit niet als onkruid, maar noemen het wildkruid. We ontkomen er niet aan om dit op sommige plekken te verwijderen. Wildkruid kan dusdanig snel groeien en woekeren dat het ten koste gaat van andere waardevolle begroeiing.
Dit kruid wordt handmatig verwijderd. Dit werk is extra lonend omdat het bijna allemaal gebruikt kan worden als voeding voor tamme dieren in het voedselbos. Paardenbloem, zevenblad, brandnetel en gras zijn lekkernijen voor de meeste dieren. Hierdoor hoeven we ook minder voedsel te kopen dat doorgaans wordt verbouwd in landbouw. Hier zie je welke dieren zich in het bos bevinden.
Onkruid is niet alleen lekker en gezond voor dieren, maar ook voor mensen. Van brandnetel en zevenblad is bijvoorbeeld heerlijke en gezonde soep te maken. Paardenbloemen zijn gezond en geneeskrachtig. In ons koffiehuis kan je de siroop vinden die wij hier zelf van maken.
Moestuin en fruit
Wij brengen graag tijd door in de moestuin. We besteden ook veel aandacht aan het onderhoud van de tientallen fruitbomen en struiken die in het voedselbos staan. Van alle verschillende opbrengsten genieten wij samen met onze gasten. Het is allemaal puur natuur aangezien wij alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruiken. In ons gezellig koffiehuis kan je producten als jam en taart kopen.
De natuur helpt ons bij het zorgen voor een optimale opbrengst Zo is brandnetelgier een krachtige meststof en uitstekend bestrijdingsmiddel tegen luizen in o.a. fruitbomen. Slakken horen ook bij de natuur maar zijn in een moestuin niet heel handig. De vele lijsters zijn gek op slakken en helpen bij de bestrijding. Hun mooie gezang is een schitterende bonus. Oorwurmen helpen bij het bestrijden van luizen, larven en mijten in fruitbomen. Een klein omgekeerd potje met stro in een fruitboom geeft ze een fijn huisje tegen wind en regen.
Een deel van de moestuin gebruiken we om eten voor onze dieren te verbouwen. Dit scheelt bij het kopen van het steeds duurdere voer uit de winkel. Daarnaast weten we dat het 100% biologisch is. We verbouwen mais, koolraap, pompoen, voederbiet en aardappels. Gewassen met een hoge opbrengst op relatief weinig grond.
Bijen
Bijen zijn enorm belangrijk voor een duurzaam beheer van de natuur. Ook ons voedselbos kan ze goed gebruiken. Daarom hebben wij enkele bijenkasten staan op een rustig plekje. Naast hun essentiële rol in de bevruchting van bomen en planten, krijgen we ook nog eens heerlijke en gezonde honing van ze. Doordat wij onszelf imker mogen noemen, weten wij ook veel van de indrukwekkende wijze waarop er in en rond de bijenkast door de bijen wordt samengewerkt.
Ons grote insectenhotel en andere natuurlijke plekken bieden een plaats voor de vele solitaire bijen en hommels. Ook zij zijn onmisbaar bij een goede bevruchting van bomen en planten.
Nieuwe aanplant
Op het terrein vindt ook regelmatig nieuwe aanplant plaats. Bomen en planten moeten worden vervangen door ziekte of ouderdom. Door nieuwe ideeën wordt op andere plekken beplanting gecreëerd. Voor deze beplanting kunnen we terecht bij kwekerijen, maar uit ons terrein halen we heel eenvoudig ook de benodigde nieuwe beplanting.
Veel bomen en planten zorgen zelf dat ze zich vermeerderen. Sommige soorten doen dit door in hun directe omgeving nieuwe scheuten te geven. Bijvoorbeeld de sering, sneeuwbes, hazelaar en rozebottel. Andere planten laten de wind, vogels of eekhoorns hun werk doen. Dan vind je op andere plekken ineens stekjes van kastanjes, noten, kersen en esdoorn. Extra bijzonder is de wilg. Deze kun je eenvoudig stekken door gesnoeide takken in diep in de grond te steken, waarbij je ook allerlei schuttingen, hutten en tunnels kunt maken.
Energiegebruik tijdens het kamperen
In het voedselbos bevindt zich ook een camping. De campinggasten hebben stroom nodig en kampeermiddelen worden steeds luxer. Hierdoor neemt de vraag naar de hoeveelheid en kracht van de stroom toe. Wij denken dat zorgen voor meer natuurlijke energiebronnen niet de enige oplossing is in de energieproblematiek. Een andere oplossing is ook minder energie gebruiken. De camping is daarom niet meegegaan in de trend om campinggasten 16 ampère stroom aan te bieden ten behoeve van boilers, (vloer)verwarming en koffie apparaten.
De ervaring leert dat het onze gasten ook heel goed lukt met 6 en 10 ampère prettig te kamperen. De stroom die zij gebruiken wordt voor een groot deel opgewekt met zonnepanelen en de kleine windmolen op het terrein.
De gasten op de camping worden gestimuleerd om duurzaam om te gaan met energie. Hierbij gaat het, net als thuis, bij duurzaam kamperen om de kachel iets lager en minder snel aan te zetten. Niet te lang en heet douchen is een andere grote besparing voor het milieu. Er wordt niets opgelegd en iedereen krijgt de ruimte om zijn eigen invulling aan besparing te geven. Daarom zit er bijvoorbeeld geen vastgestelde tijdduur of temperatuur op de doucheknoppen in het sanitairgebouw.
Afvalscheiding zo duurzaam mogelijk
Aan afval valt niet te ontkomen. Samen met de campinggasten en de bezoekers van het voedselbos Drenthe scheiden we het afval zo goed mogelijk. We scheiden papier, glas, plastic en rest. We kunnen nog een stapje verder gaan met het aardappel, groente en fruit afval. Onze varkens krijgen een groot deel van dit afval.
Koffieprut zamelen we in en gooien we bij de planten. De grond wordt hier zuurder van en o.a. hortensia’s en rododendrons hebben hier baat bij. Maar ook in de moestuin is dit goed voor de wortelen en pompoenen.
Voedselbos Drenthe bezoeken
Bedankt dat je interesse hebt in hoe wij in ons voedselbos duurzaam beheer van de natuur vorm geven. Als je vragen of opmerkingen hebt, kan je contact met ons opnemen. Op het tabblad ‘bezoekersinformatie’ vind je ook informatie over een bezoek aan het voedselbos. Wil je verblijven op de camping die in het voedselbos ligt, klik dan hier.